dimarts, 22 de novembre del 2016

"El Fermall del Rei Elf". L'opinió dels escriptors. Shaudin Melgar-Foraster i Marc Martorell





L'opinió de na Shaudin Melgar-Foraster




En dues ocasions us he parlat d’en Fèlix Rabassa i del seu bloc de fantasia èpica en català: "Un bloc pioner en català" i "Nova ressenya". Avui em fa iŀlusió retornar a aquest pioner de Blanes i al tema de la fantasia èpica en la nostra llengua, perquè no fa gaire un relat d’en Fèlix va ser finalista al II Premi Guillem de Belibasta de narrativa breu, que té les aventures a la natura com a temàtica. Però encara hi ha més: s’ha publicat el llibre Començar de zero i altres narracions (Edicions Salòria), que recull els cinc millors relats guardonats en aquest premi, i entre aquests relats trobem “El fermall del rei elf” d’en Fèlix Rabassa.

Es tracta del primer relat d’en Fèlix publicat en un llibre i, com es podia esperar d’aquest apassionat de la fantasia èpica, ens trobem amb una història dins d’aquest gènere, una molt bona història on no manquen referents identitaris catalans en un món fantàstic.

“El fermall del rei elf” ens atrapa des de l’inici, quan fem la coneixença d’en Sau el Caçaire, l’heroi de la història, el qual avança pels boscos nevats de les Terres Salvatges darrere els lladres del fermall del rei elf. El ritme narratiu és força lleuger, però sense descuidar gens l’ambient que es fa ben palès gràcies a les descripcions —escaients, rellevants, sempre en la justa mesura— i a un llenguatge acurat que s’adiu perfectament a la història narrada, un relat més aviat curt, però la seva brevetat no impedeix que es desenvolupi d’una manera òptima. Fèlix Rabassa demostra que és capaç de configurar perfectament una història prou intricada, travar-la bé i, en tot moment, mantenir l’atenció del lector.

El protagonista, en Sau, és coratjós, fet de pasta d’heroi, però sense estridències, de bon tarannà, creïble; com versemblant també resulta la història en conjunt, per bé que hi puŀlulen criatures fantàstiques —com ara un esperit dels boscos o les ombres demoníaques amb urpes que duen la mort—, és a dir, que té una bona coherència interna. “El fermall del rei elf” és fantasia èpica de la bona, de qualitat literària i, per damunt de tot, s’ha de destacar la creació d’un nou món (o no tan nou, segons es miri) amb noms que esperonen la nostra imaginació: Pirènia, l’Imperi de Saipan, el Reialme de Cairàs… Trobar tot això, i molt més, en un relat ben tramat i engrescador, d’un manuscrit original de només 15 pàgines, et fa treure el barret. No m’estranya que l’autor hagi dit que ens explicarà més històries d’aquest món que ha creat —jo les espero amb candeletes!


L'opinió d'en Marc Martorell Escofet



“El Fermall del Rei Elf” és un relat de fantasia èpica clàssica que beu directament de la mitologia catalana. Hi ha una familiaritat en la manera com l'autor descriu les aventures d'en Sau que no es veuen en altres relats. Encara que no es tingui ni idea de què són els simiots, per exemple, la proximitat amb què es fan servir les paraules permet estalviar-se algunes descripcions. Perquè és justament el llenguatge un dels trets forts de l'obra. L'autor reflecteix la diferència en la parla d'un ambient rural de tipus medieval, on un camperol no parla amb la mateixa cadència que, per exemple, un aventurer. Com a crítica, potser el relat passa molt per sobre en el rerefons, el lore, del món de les Terres Salvatges. Malgrat que comprensible a causa de l’extensió d'un relat curt, potser hagués estat millor que el narrador no expliqués algunes coses i aprofundís més en, per exemple, per què l'Imperi de Saipan i el Reialme de Cairàs estan enfrontats. Recomanaria que fem confiança a aquest relat, sobretot perquè és un intent de reimaginar la tradició fantàstica amb uns referents molt diferents dels què el gran mercat està acostumat. Fem-li confiança.









2 comentaris:

  1. Celebro que t'hagi agradat la meva ressenya, Fèlix. I em fa contenta que aparegui en aquest bloc.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que em va agradar la ressenya, Shaudin! Vas saber captar perfectament tot allò que volia transmetre en el relat. Moltes gràcies per escriure-la!

      Elimina