divendres, 13 de novembre del 2015

“La llegenda de Sant Jordi”, d’Arnau Olivé

Avui us volem parlar d’un film català de fantasia èpica que ha passat molt desapercebut per al gran públic. De fet, aquest mig-metratge s’ha pogut projectar, desgraciadament, en relativament poques sales del país, i només en una sola sessió, de manera que només ha arribat a una petitíssima part del públic potencial que hauria pogut assolir. Tanmateix, la pel·lícula s’ha pogut distribuir en format DVD a través del Sistema de Biblioteques Públiques de Catalunya.

Us parlem de “La llegenda de Sant Jordi” (2014). El film ha estat dirigit per Arnau Olivé “Orna”, el qual va tenir la idea original del projecte i en fou co-guionista, al costat de Noemí Piedras. Els principals actors són: Jordi Subirà (en el paper del cavaller Jordi de Capadòcia), Jasmina Garcia (princesa Cleodolinda) i Ferran Frauca (el Rei). Es tracta d’un projecte de l’entitat banyolina de creació audiovisual Can Portetes Films, en el qual han col·laborat pràcticament només gent de les comarques de Girona. Les localitzacions d’aquest mig-metratge es troben al Pla de l’Estany, la Garrotxa, l’Alt i el Baix Empordà i el Ripollès.

Els recreadors d’història medieval i fantasia èpica Alma Cubrae s’han encarregat del vestuari, maquillatge, efectes especials i figuració, mentre que Els Berros de la Cort, formació de música de carrer d’arrel medieval catalana s’ha encarregat dels aspectes musicals i de figuració.

La història que ens explica aquest mig-metratge és una interpretació de la llegenda de Sant Jordi que s’esdevé en una Catalunya fantàstica, o almenys en un país molt semblant a Catalunya. En aquesta terra de fantasia hi viuen persones amb noms i cognoms catalans de ressonàncies medievals, però es tracta d’un regne dirigit per un monarca. No sabem si els guionistes van crear un país imaginari d’aparença catalana que servís de teló de fons per a aquestes aventures o bé les situen a la Catalunya medieval. En cap moment s’anomena el nom de cap poble ni ciutat, ni tampoc coneixem el nom del rei d’aquest país, tot i que el nom del cavaller, Jordi de Capadòcia, ens remet a una regió històrica de l’Àsia Menor. L’absència de representants del clergat cristià entre els personatges d’aquesta pel·lícula –i la presència d’un bruixot que intenta acabar amb l’amenaça del drac- ens fa pensar en un país imaginari on la religió cristiana no existeix.

En un país pròsper i pacífic apareix un drac que assassina i destrueix, les malvestats del qual posaran en perill la pau, l’estabilitat i fins i tot l’existència del regne. Cavallers errants, bruixots i soldats del rei maldaran per matar-lo però tots són vençuts mortalment pel foc i per la força descomunal del drac malèfic. Per apaivagar la fúria de la bèstia els prohoms del regne estableixen que periòdicament una colla de joves, noies i nois, seran entregats al drac per nodrir-lo. Es tracta de joves de tota condició, sense excepció. Tots els joves del regne entraran en el sorteig que decidirà qui serà sacrificat a la ira del drac. Però un dia apareixerà un valerós i estrenu cavaller errant, que s’anomena Jordi de Capadòcia. A partir d’aquí no volem explicar-vos res més, tot i que la història tots plegats ja la coneixem.

Aquest mig-metratge de fantasia –èpica o històrica-, tot i la migradesa dels mitjans emprats per a la seva realització, es fa molt entretingut de veure i de ben segur que en pantalla gran el seu visionat és molt més amè i agradable. Hi ha molts detalls, com ara la música d’arrel medieval catalana que podem escoltar en la pel·lícula, que fan pujar molts punts la qualitat de l’obra. Sempre és bo de poder constatar que hi ha almenys un jove cineasta del país que ha apostat per l’imaginari popular, mitològic i històric del país per portar a la pantalla una història de fantasia èpica en la nostra llengua.

Si ho voleu podeu adquirir el DVD –el qual us serà enviat per correu- en el web www.lallegendadesantjordi.cat


Aquí podeu veure el tràiler de la pel·lícula. I si voleu adquirir el DVD ho podeu fer aquí.

Gaudiu-la!







1 comentari: