dijous, 7 d’abril del 2016

“El Senyor dels Anells. Les Dues Torres”, de Peter Jackson, DVD en català



Per Nadal de 2002 es va estrenar a tots els cinemes del món la segona part de la trilogia de pel·lícules del director neozelandès Peter Jackson basada en “El Senyor dels Anells”, l’obra immortal de J. R. R. Tolkien. Després de l’èxit esclatant de la primera part, “La Germandat de l’Anell”, la saga continuà amb “Les Dues Torres”. En aquell temps va córrer el rumor que s’havia de canviar el títol del film perquè les Torres Bessones de Nova York havien estat destruïdes en un atac aeri suïcida perpetrat per Al-Qaeda.

Al Principat de Catalunya el film que ara ens ocupa, com els altres de la trilogia, va ser doblat a la nostra llengua. El doblatge fou subvencionat per la Generalitat, però tanmateix, les sales del Principat que van exhibir aquest film doblat al català no van ser totes, ni de bon tros. A més, quan les pel·lícules de la trilogia van sortir en DVD, només una, “Les Dues Torres”, ho féu en la seva versió doblada al català, encara que les altres també ho eren. Coses estranyes, molt estranyes, d’aquelles que només passen en un país colonitzat com el nostre.

El DVD consta de dos discs, un amb la pel·lícula i l’altre amb molt contingut extra. Tanmateix, tot aquest contingut només es pot veure, paradoxalment, en anglès i, ai las!, en castellà. En anglès és comprensible, perquè els vídeos d’entrevistes a director, actors i membres del rodatge són originalment (i òbviament) en anglès. Ara, perquè els subtitulats són en castellà si ens referim al DVD en català? Més coses estranyes d’aquestes que dic que només passen en una nació colonitzada com els Països Catalans.

No és gens fàcil trobar aquest DVD en català. Feia anys que el cercava per internet i no el vaig trobar mai. Va ser només de casualitat que m’hi vaig topar, fa un parell de mesos, en un vídeoclub que feia liquidació de DVD.

La pel·lícula comença amb un flashback d’uns fets que pertanyen a la primera novel·la (“La Germandat de l’Anell”), la lluita titànica del màgic Gàndalf contra el bàlrog de Mòria. Continua amb el viatge d’en Frodo i en Sam vers les terres de Mòrdor, quan són interceptats per Gòl·lum. També veurem la persecució de l’Àragorn, en Lègolas i en Gimli dels uruk-hai que han fet presoners els hòbbits Merry i Pippin. 

El film ens mostra l’afany destructor de Sàruman, el mag d’Ísengard, i els seus orcs. Les forces del mal destrueixen els arbres, els boscos, la Natura, per construir ginys de guerra en una mena d’indústria fosca i bruta, que ens recorda una mica els pitjors moments de la Revolució Industrial anglesa que va fer malbé tants indrets naturals estimats de la joventut de John Ronald Reulen Tolkien.

Durant el film serem testimonis de l’encanteri que Sàruman ha llançat sobre el rei Théoden de Ròhan a través del seu esbirro Grima “Llenguadeserp”, de l’èpica batalla de la Gorja d’en Helm entre els homes de Ròhan i el fabulós exèrcit d’orcs de Sàruman arribats des d’Ísengard, de l’aparició dels ents (els homes-arbre) en la història... i de molts altres fets.

Segur que moltíssims de vosaltres ja l’heu vista, però no per això deixo de recomanar-vos la pel·lícula “El Senyor dels Anells. Les Dues Torres”, això sí, en la seva versió en català, fidel a la traducció de les novel·les de Tolkien a la nostra llengua pel gran Francesc Parcerisas.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada