dijous, 1 de setembre del 2016

“El Fermall del Rei Elf”, de Fèlix Rabassa i Martí, guardonat en el Premi Guillem de Belibasta de relats d’aventures a la natura i publicat en el recull de relats titulat Començar de zero i altres narracionsII Premi Guillem de Belibasta de narrativa breu d’aventures a la naturaAl municipi de Peramola, a l’Alt Urgell, fa un parell d’anys que s’hi celebra un premi literari, organitzat per l’Associació Festiva i Cultural de Tragó –un poble del municipi de Peramola-, que porta el nom de Guillem de Belibasta. El premi literari s’anomena d’aquesta faisó per recordar el perfecte càtar occità que, a l’Edat Mitjana i fugint de la repressió francesa al Llenguadoc, es va refugiar, com tants compatriotes seus, en terres catalanes, sobretot al voltant del Cadí. La temàtica del premi és la narrativa breu d’aventures ambientades a la natura. Enguany es va fer entrega dels premis i s’ha presentat el llibre amb les obres guardonades el passat 4 d’agost a Tragó.

Quan, l’any 2015, vaig conèixer l’existència d’aquest premi m’hi vaig voler presentar. Aleshores no vaig ser premiat. Enguany m’hi vaig tornar a presentar amb una altra narració i he estat guardonat amb un accèssit, de manera que la meva història ha estat publicada en el llibre de relats premiats aquest 2016, al costat del primer, segon i tercer premis i d’una altra narració guardonada amb un accèssit. En total cinc contes d’aventures que s’esdevenen en plena natura, que han estat publicats per Edicions Salòria. El llibre s’anomena Començar de zero i altres narracions.

El jurat de selecció de les obres finalistes es composà d’un equip de cinc filòlegs que van fer una pre-selecció de les 9 obres més destacades de les 56 –procedents d’arreu dels Països Catalans- que enguany s’han presentat al premi. El jurat que va prendre la decisió final va ser format per Marcel Fité, Albert Villaró, Ramon Besora (tres personalitats del món literari relacionades amb la comarca de l’Alt Urgell) i Jesús Bach (secretari del jurat i filòleg).“El Fermall del Rei Elf”

Sinopsi: A les Terres Salvatges del món de Pirènia hi ha una comarca habitada pels descendents de gent vinguda del comtat de Castellroig. Aquesta comarca, el Surinyanès, viu sota el terror d’una Por que aterreix els seus pobladors: l’arribada dels cruels simiots, desaparicions de criatures, una bruixa que diuen que viu al castell de la muntanya del Quernegre...

En Sau de Treviac, anomenat “el caçaire”, arriba a les terres del Surinyanès cercant un grup de guerrers procedents de l’Imperi de Saipan que han robat el Fermall del Rei Elf, una antiga relíquia dels monarques del reialme de Cairàs, que es guardava al Palau Reial del Cap i Casal del Regne, la ciutat de Montardit. El rei de Cairàs, Berenguer VIII “Sangdetrò”, confia en les seves aptituds i per això l’envia a encalçar els lladres del fermall.

Fantasia èpica de l’estil de J.R.R. Tolkien o Joe Abercrombie ambientada en un món de ressonàncies medievals catalanes i occitanes, amb màgia, éssers fantàstics sortits del llegendari català (dracs, simiots...) i sobretot moltes aventures cercant un objecte màgic i de gran valor.


 

La fantasia èpica

Des de fa molts anys que la fantasia èpica m’apassiona. En plena adolescència vaig llegir “El Senyor dels Anells”, de J.R.R. Tolkien, i la lectura d’aquesta obra que es pot considerar, en bona part, creadora de tot un gènere literari, em va fer llegir altres llibres de l’eminent filòleg anglès situats a la fantàstica Terra Mitjana: “El Hòbbit”, “El Silmaríl·lion”, “Contes inacabats de Númenor i la Terra Mitjana” i més endavant “Els fills d’en Hurin”. De Tolkien vaig passar a llegir Ursula K. Le Guin, els tres primers llibres de la seva saga de Terramar, traduïts al català, un concepte de fantasia èpica prou diferent del tolkienià, però molt interessant. Després vaig conèixer i llegir la trilogia “Cròniques del Món Conegut” de Jaume Fuster (“L’Illa de les Tres Taronges”, “L’Anell de Ferro” i “El Jardí de les Palmeres”), una magnífica, excel·lent saga –que us recomano- de tres novel·les inspirada en els llibres de cavalleries medievals catalans i en la fantasia de Tolkien. Amb la trilogia de Jaume Fuster, de ben jove, em vaig adonar que es pot crear fantasia èpica en català i inspirada en l’univers identitari català; vaig constatar que per fer fantasia èpica amb una gran qualitat literària no cal anar a cercar referents culturals del món anglosaxó. El nostre país i la seva gent i la civilització catalana són prou rics en llengua, en cultura, en llegendes i en història i prou importants a nivell internacional com per inspirar la creació d’un o de dos o de molts mons fantàstics (el worldbuilding, que es diu en anglès) on desenvolupar una gran història èpica i màgica. Aleshores vaig començar a escriure una història que vaig deixar en un racó i que potser, ves a saber, recuperaré d’alguna manera més endavant.


Després de Jaume Fuster vaig llegir molts llibres d’història –de formació sóc historiador- i més endavant molta novel·la històrica i d’aventures catalana. No va ser fins que vaig descobrir Patrick Rothfuss que vaig tornar a llegir fantasia èpica. Rothfuss em va fascinar i em va submergir en un gènere que havia deixat de banda durant massa anys. De “El Nom del Vent” i “El Temor d’un Home Savi” de Rothfuss vaig passar a llegir els cinc llibres fins avui publicats de la “Cançó de Gel i Foc”, de George R. R. Martin, i vaig descobrir Joe Abercrombie, gràcies a la seva trilogia “El Mar Trencat”. La lectura de l’excel·lent novel·la “El Gorg Negre”, de na Margarida Aritzeta, em va refermar en allò que és evident i que una vegada ja ens va ensenyar en Jaume Fuster: es pot crear molt bona literatura fantàstica a partir dels referents culturals, històrics, llegendaris i identitaris catalans.

Totes aquestes lectures m’han influït d’alguna manera, unes més que altres, però totes formen part del meu bagatge. Quan vaig concebre “El Fermall del Rei Elf” –relat que es desenvolupa en un món que fa un any que vaig començar a crear-, deu dies abans de la data límit per a la presentació del relat al premi Guillem de Belibasta, pensava en l’obra de J.R.R. Tolkien i en la de Joe Abercrombie, en la lectura del llibre “La sardana i la religió de les bruixes”, de Jordi Bilbeny, en les meves excursions a la muntanya i en la pel·lícula de gènere western “The Revenant” (2015), d’Alejandro G. Iñárritu, protagonitzada per Leonardo Di Caprio, que feia poc que havia anat a veure al cinema. Aquestes experiències em van inspirar a l’hora d’escriure “El Fermall del Rei Elf”.


El llibre: Començar de zero i altres narracions

 El llibre consta dels següents relats:

-     -“Començar de zero” (1er premi, el qual dóna nom al recull de narracions), de Joan Graell
-       -“La creu” (2on premi), de Vicent Andreu Navarro
-       -“El gatillop de Fàndols” (3er premi), d’Arnau Queralt
-      -“El fermall del rei elf” (accèssit de publicació), de Fèlix Rabassa i Martí
-       -“La filla del mar” (accèssit de publicació), de Ramon Gonzàlez


On podreu trobar el llibre?

El podreu comprar per internet a l’editorial, Edicions Salòria, al seu web:


El podreu trobar a les llibreries de les comarques de la Cerdanya i l’Alt Pirineu i Andorra.

El llibre també serà present a l’estand conjunt que tindran l’Associació Llibre del Pirineu i el Govern d’Andorra a la Setmana del Llibre en Català que es celebrarà del 2 a l’11 de setembre a l’Avinguda de la Catedral de Barcelona.

També el podreu trobar a la 20a Fira del Llibre del Pirineu d’Organyà, el cap de setmana del 3 i el 4 de setembre. El dissabte 3 de setembre serà presentat en aquesta Fira, a les 12:30, concretament a la Sala de les Homilies.

El preu del llibre és de 14 euros.Aquesta història continuarà...


No dubteu que seguiré explicant històries del món on hi ha el reialme de Cairàs, el comtat de Castellroig, la comarca del Surinyanès, les Terres Salvatges, i altres terres que encara no heu descobert... El voldreu seguir coneixent, aquest món?1 comentari:

  1. Fantàstic, Fèlix! Estic molt contenta, per tu i per la fantasia épica en català. El que acabo de llegir aquí sobre el teu relat m'ha fet agafar unes ganes enormes de llegir-lo. Espero amb candeletes poder-m'hi posar! Enhorabona!

    ResponElimina