dimecres, 18 de gener del 2017

El Calendari de Mitologia Catalana de 2017



El calendari, pàgina frontal
Haver assistit a un recorregut pels masos i boscos d’Hortsavinyà (el Maresme), organitzat pel Cercle d’Història de Tordera i amb les explicacions d’en Daniel Rangil i haver compartit les presentacions que he fet del meu relat “El Fermall del Rei Elf” amb la presentació del seu calendari de Mitologia Catalana de 2017 m’han permès de conèixer aquest enamorat del nostre país, de la seva història, de la seva gent i de la mitologia del nostre poble.


En Daniel Rangil, que va viure al cor del Montnegre durant una bona colla d’anys, es va dedicar a aplegar la memòria oral de la gent gran dels poblets i dels masos d’aquesta serra del nostre litoral pel que fa les llegendes i les històries de l’antigor que han anat transmetent-se de pares a fills i d'avis a néts durant generacions. En Dani les va aplegar i les convertí en matèria literària, salvaguardant, d’aquesta faisó, el llegat de llegendes populars d’aquest tros del nostre país. En Dani va publicar tres llibres en els quals en parla, així com de les formes de vida tradicionals de la gent d’aquesta serra entre, aproximadament, mitjan segle XIX i mitjan segle XX. Es tracta d'“Històries i llegendes de l’any vuit” (2008), “Vògits, modolons i desfedors” (2009) i “Piles i súties” (2011).


En Daniel Rangil també ha posat llur pregon coneixement de les llegendes del Montnegre i el seu talent literari en un recull de llegendes relatives a rius, llacs, estanys i gorgs del Pirineu català i la Catalunya Vella, al costat d’escriptors de renom com Pep Coll o Xavier Cortadellas. Aquest llibre, que esperem ressenyar a Cròniques de Neopàtria, es diu “Llegendes d’aigua dolça” (Edicions Sidillà, 2016).


Ací, en mida petita, hi ha totes les il·lustracions del calendari
Els darrers anys en Daniel ha adreçat les seves investigacions vers la mitologia catalana, la que ens prové dels nostres més reculats ancestres. En Daniel –que els anys 90 ja havia publicat un mapa-pòster titulat “Éssers mitològics dels Països Catalans”- estudia la nostra mitologia, la que ens prové de l’època medieval, dels temps dels ibers i d’encara més enrere, i la divulga. El seu darrer projecte divulgatiu és el Calendari de Mitologia Catalana. De moment n’ha editat dos, el de l’any passat, 2016, i el d’enguany, 2017.


I us preguntareu perquè en parlo en un blog de fantasia èpica. Moltes vegades, si seguiu el facebook de Cròniques de Neopàtria, he comentat que la fantasia èpica com a gènere beu de diverses fonts, una de les quals i una de les principals és la mitologia. Tots els autors de fantasia èpica d’arreu beuen de les fonts de les diverses mitologies. Tolkien ho féu principalment de les fonts de la mitologia nòrdica. Martin també, així com de la història medieval d’Anglaterra. Sapkowski ho fa de la mitologia eslava. Sempre he pensat que si tots aquests autors es nodreixen de les mitologies dels respectius països d’origen a l’hora de crear un món de fantasia èpica, perquè un català no ho pot fer a partir de la mitologia pròpia, de la mitologia catalana?


Personalment, a l’hora de crear el món de Pirènia, on hi trobem els reialmes de Cairàs, Fenollet, Clarença i Rocaflor i el comtat sobirà de Castellroig, m’he nodrit de les llegendes i la mitologia catalanes –i occitanes-, com també de la nostra història. I perquè no ho podrien fer altres escriptors de fantasia èpica en llengua catalana?


En Daniel Rangil
La mitologia, doncs, és una de les fonts principals d’inspiració de la fantasia èpica i és per això que us vull parlar d’un calendari que ens presenta, en cadascun dels mesos de l’any, un personatge del nostre llegat mitològic. Les il·lustracions són realment fantàstiques, d’una altíssima qualitat, obra de la il·lustradora Anna Ribot i Urbita, i els textos que ens expliquen cadascun dels personatges de la nostra mitologia que ens mostra el calendari són escrits per en Daniel.


El calendari d’enguany ens parla dels següents personatges mitològics o llegendes catalans: el Gos Nonell, l’Illa de les Dones, la Dama Blanca, el Serpent, el comte Arnau, l’Home de la Mar, el Berruguet, la ciutat mítica de Mirmanda, el Pare Llop, la Sirena, el Dimoni Cucarell i la Bruixa. Ja ho veieu, cadascun d’aquests personatges de la nostra tradició, del nostre llegendari popular podria inspirar desenes d’històries literàries de fantasia.


Jo ja el tinc penjat a la paret del despatx de casa i si vosaltres també el voleu demaneu-lo en aquest correu electrònic:




I si voleu seguir els interessantíssims articles sobre mitologia catalana d’en Dani podeu visitar el seu blog "Mitologia Catalana" sobre aquesta temàtica:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada