dilluns, 31 de març del 2014

“Els fills d’en Hurin”, de J.R.R. Tolkien



Als seguidors de l’obra de J.R.R. Tolkien els agradarà saber de l’existència d’aquesta obra, això si no la coneixen. “Els fills d’en Hurin” va aparèixer traduïda al català –per Dolors Udina- l’any 2007, per tant és una novel·la que ja no es troba a les llibreries, tot i que si la demanem al nostre llibreter o llibretera de ben segur que ens la poden enviar a cercar a l’editorial (Columna).



Christopher Tolkien, fill del mestre, va publicar aquesta obra, que beu dels textos sobre la història d’en Hurin i sobretot del seu fill Turin Turambar apareguts al “Silmaríl·lion” i als “Contes inacabats de Númenor i la Terra Mitjana”, gairebé vint-i-cinc anys després de la mort del seu pare. La història dels fills d’en Hurin apareguda en aquestes obres recopilatòries és potser un pèl massa feixuga, i cal dir que en aquest nou llibre és molt més coherent i completa. A més, les excel·lents il·lustracions del dibuixant Alan Lee hi acaben de donar un toc de qualitat i distinció difícil de superar.



Segles abans de les històries contades a “El Hòbbit” i  “El Senyor dels Anells”, nans, homes i elfs lluitaven contra les forces del poder fosc a les guerres de Beleríand, contra el Senyor Fosc Morgoth. Hurin, un dels senyors dels Homes (els Edain) del poble d’en Hàdor, fou un dels grans herois d’aquestes guerres, però després de la gran derrota d’elfs i homes a la batalla de les Llàgrimes Incomptables mai no tornà a la seva llar de la terra de Dor-lomin, on l’esperava la dona, na Morwen, el seu fill Turin i la seva filla Níenor. Dor-lomin va caure sota el domini dels Orientalencs, aliats del poder fosc de Mórgoth, i el petit Turin... però em sembla que ja estic explicant massa.



“Els fills d’en Hurin” és una història èpica de les primeres edats de la Terra Mitjana, molt abans que el hòbbit Bilbo s’encaminés al costat de la companyia dels nans cap a Èrebor, la Muntanya Solitària, o que en Frodo marxés de la Comarca amb l’Anell Únic. El mateix Christopher Tolkien, al prefaci del llibre diu: “la història dels Fills d’en Hurin és essencial per la història dels Elfs i els Homes en els Dies de l’Antigor”. 



És una novel·la que ens endinsa en els orígens de la mitologia tolkieniana: amb un heroi que arrossega d’ençà de la seva naixença un destí terrible... Hi apareixen elfs, nans, orcs i un gran drac, cruel i poderós: el Glàurung. Una novel·la tràgica i fosca, plena d’episodis heroics, que ens pot recordar un drama wagnerià i que, a més, en la seva edició en català és magníficament editada. Tot un luxe per als amants de la fantasia heroica i del mestre Tolkien en particular.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada