dimarts, 6 de maig del 2014

“Contes inacabats de Númenor i la Terra Mitjana”, de J. R. R. Tolkien


Edició d'Edhasa
Més Tolkien. Si fa ben poc vam parlar en aquest blog d’un altre llibre pòstum i publicat en català del mestre anglès de la fantasia èpica, “Els fills d’en Hurin”, avui tractarem els “Contes inacabats de Númenor i la Terra Mitjana”. 
 
La versió que en tinc jo és antiga, de l’any 1994 (me la vaig comprar l’any 1997) i publicada per Edhasa. Tanmateix, les darreres edicions són de Proa. La traducció és de Francesc Parcerisas, considerat un dels millors traductors de Tolkien. 

Com ja he dit el llibre fou publicat després de la mort de J. R. R. Tolkien, pel seu fill Christopher, l’any 1980. El llibre està dividit en quatre parts, a cadascuna de les quals hi trobem una sèrie de contes i escrits relatius a la Terra Mitjana i a la llegendària illa-continent de Númenor.

Edició de Proa
La primera part consta dels següents relats: “D’en Tuor i de la seva arribada a Góndolin”; “La història dels fills d’en Hurin” (un relat que narra els fets heroics protagonitzats per en Turin Turàmbar, escrit de forma molt semblant al que dóna cos al llibre “Els fills d’en Hurin” ressenyat en aquest blog anteriorment). La segona part: “Descripció de l’Illa de Númenor”; “Aldàrion i Erendis”; “La línia d’Elros: reis de Númenor”; i “La història de na Galàdriel i en Cèleborn”. Tercera part: “El desastre dels Camps Llirials”; “En Círion i n’Éorl i l’amistat de Góndor i Ròhan”; “El Quest d’Érebor” (una narració complementària a “El Hòbbit”); “El Quest de l’Anell” (complementari a “El Senyor dels Anells); i “La Batalla dels guals de l’Isen”. Quarta part: “Els Drúedain” (que ens dóna més informació de la vida dels Homes Salvatges del bosc de Drúadan); “Els Istari” (un escrit sobre els màgics); i “Els Palantiri” (sobre les pedres màgiques que els númenoreans feien servir per veure el futur). El llibre inclou un mapa o plànol de la Terra Mitjana de mida DIN A3 aproximadament, que porta per títol “L’Oest de la Terra Mitjana a la fi de la Tercera Edat”, és a dir, en els anys en que transcorren les històries de “El Hòbbit” i “El Senyor dels Anells”.

Especialment destacable, per a mi, és el primer dels relats, que narra el viatge d’en Tuor vers Góndolin. És un relat d’una gran bellesa, sobretot en el seu moment final, quan l’autor descriu les Set Portes d’accés a la llegendària ciutat èlfica de Góndolin, envoltada d’una infranquejable corona de muntanyes altíssimes.

Aquest llibre farà contents tots els fans de Tolkien, perquè dóna més informació sobre les històries contades a “El Silmaríl·lion”, “El Hòbbit” i “El Senyor dels Anells”, i perquè ens obre encara més finestres al món creat per l’escriptor i filòleg anglès, sobretot a la terra de Númenor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada