divendres, 6 de febrer del 2015

Una carta de 1993 de George R. R. Martin on explica el que havia de ser la trilogia de “Cançó de Gel i Foc”



Una de les pàgines de la carta

Molts de nosaltres no ho sabíem, però durant la gènesi del que més endavant seria el projecte d’heptalogia de “Cançó de Gel i Foc”, George R. R. Martin volia que fos un trilogia. 


Segons el web Tower of the Hand, dedicat a la saga de George R. R. Martin, l’any 1993 l’escriptor estatunidenc va enviar una carta al seu agent literari Ralph Vicinanza. La carta fou escrita en el moment en què ja duia escrits 13 capítols de la primera novel·la, “Joc de Trons”. En aquesta carta Martin explicava al seu agent un petit resum del que seria la trama de la saga d’alta fantasia o fantasia èpica. Segons el que s’explica a la carta podem veure com Martin, segons ha anat escrivint, ha anat canviant part d’allò que tenia planificat inicialment per a “Cançó de Gel i Foc”.


A partir d’ara us farem un resum ràpid de l’argument de la saga segons l’havia pensat primigèniament. Atenció els que no hàgiu llegit encara la saga, que aquí hi haurà SPOILERS.


SPOILERS:


[Martin explica que hi ha un gran enfrontament entre les cases Stark i Lannister pel control del Tron de Ferro. En aquell moment s’anirà preparant una gran invasió dels dothraki a l’altra banda del mar, promoguda per la princesa Daenerys de la dinastia Targaryen.


Mentrestant, més enllà del Mur, es prepara la invasió dels Altres. Només la Guàrdia de la Nit s’interposa entre aquests éssers inhumans i els Set Regnes. Segons Martin, aquest serà l’argument central del tercer llibre del que no va ser la seva trilogia i que s’havia de dir “Vents d’hivern”, nom provisional del que hauria de ser el sisè i proper llibre a publicar de la saga.


La saga relata la història de cinc personatges que viuran el procés de creixement de nens a adults: Tyrion Lannister, Daenerys Targaryen, Arya Stark, Bran Stark i Jon Neu.


Els personatges de l’Eddard Stark i la seva esposa Catelyn estan condemnats, tal com s’esdevé finalment als llibres publicats. 


La Sansa Stark es casarà amb el sàdic i jove rei Joffrey Baratheon, i tindrà un fill amb ell, renunciant a l’amor cap als seus pares i germans, renúncia de la qual més endavant se’n penedirà.


En Robb Stark, disposat a venjar el seu pare, i coronat com a rei del Nord, venç moltes batalles, venç el rei Joffrey, però no pot derrotar en Jaime i en Tyrion Lannister i mor al camp de batalla. En Tyrion, després, assetja Hivèrnia i la conquereix.


En Jon Neu se’n va al Mur a vestir el negre.


Després de la caiguda d’Hivèrnia a mans dels Lannister na Catelyn, en Bran i l’Arya fugen més al nord, al Mur, per cercar-hi refugi al costat d’en Jon, però el noi i tota la Guàrdia no les poden ajudar. Això provocarà un enfrontament molt dur entre els mitjos germans Bran i Jon. L’Arya entendrà millor la posició d’en Jon, i se n’adonarà que se n’està enamorant. Aquest amor prohibit cap al seu germà la turmentarà fins al darrer llibre, on es sabrà quins són els veritables orígens familiars d’en Jon Neu.


El Mur, doncs, no serveix de refugi per als tres supervivents de la casa Stark, els quals es veuran obligats a fugir més al nord, on seran fets presoners pels salvatges d’en Mance Rayder. Els Altres atacaran el campament salvatge on són presoners, i la màgia d’en Bran i l’Agulla, l’espasa de l’Arya els salvaran, però no aconseguiran salvar la seva mare Catelyn de les mans monstruoses dels Altres, altrament anomenats Caminants Blancs.


En terra dothraki, la Daenery, casada amb Khal Drogo, veu com el seu marit no té gens d’interès a travessar el mar amb el seu khalassar per conquerir els Set Regnes. El seu germà Viserys també veu amb desesperació com el seu somni de recuperar Ponent gràcies a les ordes dothraki es va esvaint. Això fa que insisteixi al seu cunyat que comenci d’una vegada la invasió, però ho fa molt més del que cal i amb poc tacte, de manera que Khal Drogo es cansa de les insolències de Viserys i l’elimina. Després la Daenerys, per venjar el seu germà, assassina el seu marit i fuig amb un amic de confiança més cap a l’est, més enllà de Vaes Dothrak. Serà perseguida pels dothraki i trobarà un amagatall d’ous de drac, els quals donaran a la Deanerys la força per vèncer els dothrakis i per planejar la invasió dels Set Regnes.



En Tyrion finalment es cansa de la brutalitat del seu nebot Joffrey i l’assassina. En Jaime esdevé nou rei i culpa el seu germà Tyrion de tota una sèrie d’assassinats que ha comès ell mateix, de manera que el nan es veu obligat a exiliar-se, unint-se als Stark supervivents, i enamorant-se de la jove Arya, un amor que no és correspost. En Tyrion, assabentat de l’amor de l’Arya cap a en Jon, es convertirà en un rival mortal d’en Jon Neu.]



Veiem, doncs, com l’autor ha anat canviant amb el temps els esdeveniments que havien de succeir a la saga. Un escriptor pot començar tenint una idea molt clara de la seva història, però la mateixa escriptura, de vegades et porta per camins inesperats. A veure com evoluciona la saga. Esperem que la vida de George R. R. Martin sigui prou llarga com per acabar la seva magna obra! Que els déus antics i els déus nous ho permetin!

2 comentaris:

  1. Crec que ha fet bé d'anar canviant la trama, potser és perquè estic acostumat a l'actual, però crec que és superior. Naturalment això també és per la major extensió que permet una major complexitat argumental.

    ResponElimina
  2. Evidentment, el fet que ens agradi més la trama que s'ha acabat publicant es deu a que hi estem acostumats. Tanmateix, en aquesta trama no publicada hi ha elements que haguessin funcionat realment bé, com la rivalitat Jon-Tyrion per l'Arya. Moltes gràcies pel comentari!

    ResponElimina