diumenge, 12 de febrer del 2017

La Taverna de Smaug, un racó de fantasia a Banyoles





En aquesta entrada del blog avui no us parlarem de cap novel·la, ni de cap film, ni de cap còmic de fantasia en llengua catalana, sinó que us parlarem d’un indret físic, en aquest cas d’una taverna.

Fa uns mesos, poc després de la publicació del llibre “Començar de zero i altres narracions”, d’Edicions Salòria, dins el qual hi ha el meu relat de fantasia èpica “El Fermall del rei Elf”, la gent de la Taverna de Smaug de Banyoles em van proposar de fer-hi una presentació del relat i del llibre. Els seus propietaris i molta de la gent que hi va són grans seguidors de la fantasia i la història medieval en totes les seves manifestacions i és per això que vaig pensar que seria molt interessant de poder-hi fer la presentació del meu relat i del món de fantasia en el qual s’emmarca. Després d’acceptar la invitació vaig proposar-li a l’amic Daniel Rangil de venir a fer la presentació del seu excel·lent calendari de Mitologia Catalana, del qual us he parlat en aquest blog no fa gaire i que des d’ací us torno a recomanar. Vam fer la presentació el dia 23 de desembre a les vuit del vespre en el marc incomparable d’una taverna inspirada pels grans relats de fantasia universal.

No tinc prou paraules per agrair la immensa hospitalitat de la Nuri Brugada, una de les propietàries de la taverna, i de la gent de Banyoles vinculada a la Taverna de Smaug i a Alma Cubrae que ens van rebre. Perquè el grup de recreació històrica i de fantasia Alma Cubrae, amb seu al Pla de l’Estany, va participar en la presentació amb una delegació de dos elfs. La Nuri de la Taverna i en Víctor d’Alma Cubrae em van explicar moltes coses dels seus respectius projectes relacionats amb la fantasia en una conversa molt enriquidora que vam tenir després de la presentació. També vaig parlar amb altres persones que van assistir a la presentació, alguns des de Besalú. És una gran alegria saber que hi ha gent que va venir de Besalú expressament per assistir a la presentació i saber que tots estaven molt interessats en la presentació del relat i en la seva lectura. Espero que si ja se l’han llegit els hagi agradat.

D’aquesta conversa amb la Nuri Brugada en va sortir l’entrevista que us deixo aquí sota, en la qual ens parla de la Taverna de Smaug i de l’associació de gent de Banyoles amb aquest mateix nom que va ser la llavor del projecte d’una taverna, d’un indret físic que fos un bar amb una ambientació sorgida de grans històries de la literatura fantàstica.


Fèlix Rabassa: Des de quin any la teniu oberta, la Taverna de Smaug?

Nuri Brugada: La vam obrir el 2010.

F.R.: I com va sorgir la idea de crear-la?

N.B.: La Taverna de Smaug abans era una associació de gent que jugàvem a rol i organitzàvem partides de rol en viu i jornades de rol.

Vam començar a fer barraca a les Barraques de Banyoles l’any 1995. Bé, llavors jo encara no era de la Taverna, m’hi vaig integrar el 1996, ja a la segona barraca. Després d’uns anys d’haver dissolt l’associació, amb en Joan i l’Enric (un altre soci que va plegar), ens vam proposar de fer que la Taverna de Smaug fos realitat, que es convertís en una taverna real.

La idea era mantenir l’esperit de la Taverna associació i, en certa manera, ho hem aconseguit, encara que hem acabat centrant-nos més en la cervesa i l’ambientació medieval (sobretot per l’Aloja, la Fira medieval fantàstica de Banyoles), que no en els jocs de rol, pròpiament.

La nostra barraca es caracteritzava per tenir una figura monstruosa a sobre, feta de paper maché. Generalment eren dracs, encara que la primera va ser una bèstia alada (la muntura d’un Nazgûl de “El Senyor dels Anells”) i el penúltim va ser un troll.

També vam organitzar algun rol en viu força memorable. El més important va ser un que vam fer als arcs de Santa Pau (la Garrotxa) durant tot un cap de setmana i vam ser uns 70 participants.



F.R.: Quines activitats feu a la Taverna? I quines activitats són relacionades amb la fantasia?

N.B.: Algun any, sobretot al principi, havíem organitzat jornades de rol (un any per les festes de Nadal). També havíem fet una setmana especial dedicada al saló del manga, amb una oferta de snacks japonesos i fins i tot una cervesa japonesa. Hem fet algun intent de vespres de jocs de taula, juntament amb els de Via Lúdica, de Girona. Ells portaven jocs un vespre a la setmana i la gent podia venir a provar-los. Un parell de presentacions de llibre, algun concert a l’estiu per l’aniversari. Els darrers tres anys concert de Nadal amb la Puça Diatònica.

L’activitat més important i més centrada en la fantasia medieval és el que fem per la Fira Aloja. Per l’ocasió vam fer un drakkar víking que instal·làvem al parc de la Muralla durant els dies de la Fira i feia de taverna on s’hi podia menjar carn a la brasa i beure cervesa artesana. També hi hem fet alguna activitat com ara un joc de Carcassonne en viu que vam fer, i el torneig de trollball.

L’altra activitat que té molt d’èxit és la projecció de la sèrie Joc de Trons. I també hem fet algun cicle de cinema.


F.R.: Quins productes oferiu a la Taverna?

N.B.: Ens hem centrat molt en les cerveses artesanes, catalanes i d’importació. Tenim una carta d’un centenar de cerveses.

També tenim una carta de còctels de la nostra creació (alguns). Són còctels originals inspirats en la fantasia (Joc de trons, còmics, Star Wars,...).

També fem alguna cosa de menjar, encara que la nostra cuina no té sortida de fums i no ens permet de fer-hi massa gran cosa.


F.R.: Sobre la decoració de la Taverna, me'n pots explicar coses? Què representa? La casa d'en Frodo de “El Senyor dels Snells”? Hi ha elements de “El Senyor dels Anells” i d'altres històries de fantasia, oi? Quines?

La decoració és bàsicament idea d’en Joan Hernàndez, l’altre soci de la Taverna, ell és qui va idear tota la decoració i l’ambientació.

El bar es divideix bàsicament en 4 zones segons la seva ambientació.

La primera, entrant a l’esquerra hi ha la zona gòtica, inspirada en el món dels vampirs.

La segona, a la part central, és la zona més de tipus medieval, amb pedra i fusta i espases que decoren les parets, encara que hi ha dues espases que no són estrictament medievals, com les espases Jedi.

La tercera, la part de la dreta, la zona dels arbres, nosaltres la coneixem com a zona èlfica, i està inspirada en el Rivendell de “El Senyor dels Anells”.

I finalment, darrere la porta de Mòria hi ha les masmorres, o sigui els lavabos.


Tal com he dit, sí, hi ha elements extrets de “El Senyor dels Anells”, però també de “La Guerra de les Galàxies”, de jocs de vampirs, els tamborets i les taules de la zona dels arbres tenen dibuixos extrets dels llibres de rol (hi ha dibuixos de “Magna Veritas”, “One Piece”, “El Senyor dels Anells”...).

En general, la nostra font d’inspiració són els jocs i llibres de rol.

F.R.: Moltes gràcies, Nuri, per l’entrevista i per haver-nos acollit tant bé a la Taverna de Smaug!













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada