dilluns, 5 de febrer del 2018

“Ulls de gat mesquer”, de Joan Barceló i Cullerés

Avui us volem presentar una raresa, per l’obra en si mateixa i per com de complicat que és ara mateix d’aconseguir-ne un exemplar.



“Ulls de gat mesquer” és una obra de literatura juvenil fantàstica, de l’escriptor de Menàrguens Joan Barceló i Cullerés. L’autor, nascut en aquesta vila de la Noguera l’any 1955 i mort a Barcelona l’any 1985, en una edat molt jove, els 25 anys, era poeta i dibuixant i, a més, conreava la novel·la.

Aquesta novel·la, publicada l’any 1979 per l’editorial La Galera a la seva col·lecció de novel·la juvenil Els Grumets de la Galera, narra les aventures de n’Eloïm, un jove de família de jueus (suposadament) conversos que viu a la Catalunya del Barroc, en ple segle XVI, a la vila imaginària de Vacalforges, que l’hem de situar a la vora de Lleida. Un dia d’hivern, n’Eloïm  era al camp amb el seu avi, i allí matà un gat mesquer d’un cop de roc llançat amb habilitat amb la seva fona. Més endavant n’Eloïm se n’assabenta que el seu pare, en Jonàs Cortès, ha estat denunciat amb l’acusació de practicar el judaisme i ha estat detingut pel Sant Ofici i dut a Lleida. Aquest és el començament de la novel·la, en la qual hi apareixen altres personatges, com en Banga, un noi d’una colla de bandolers una mica més gran que n’Eloïm que es troba pel camí de Lleida, mentre va a veure què pot fer per alliberar el seu pare. La bruixa Andraixa i els seus set gats mesquers (un dels quals és el que ha mort n’Eloïm), el bandoler Ullgran i n’Audal són altres personatges destacats de la història.
Una de les il·lustracions de Jordi Bulbena

La novel·la es presenta com la reescriptura de la llegenda dels ulls de gat mesquer, que es troba en un manuscrit conservat “en una biblioteca rural deixada de la mà de Déu”.

N’havia sentit parlar molt bé d’aquesta novel·la i, certament, la seva lectura, molt ràpida (116 pàgines amb moltes il·lustracions), m’ha estat mot plaent. El llibre desprèn màgia i fantasia per tots els cantons. Per començar pel model de llengua de l’autor, amb una prosa moderna, trencadora i alhora genuïna, plena de detalls i colorista. Moltes frases són pura màgia i emoció. Per exemple, al començament de tot del llibre diu: “L’hivern jugava a fer fred. S’havia acompanyat d’una boira calmosa i primeta que se’t ficava a les clivelles de la pell i et punxava els pensaments”. Les il·lustracions de l’obra, de Jordi Bulbena, també desprenen aquesta màgia de la qual parlem, i estimulen la imaginació del lector (deixem clar que encara que estem parlant d’una novel·la juvenil pot ser llegida per públic de totes les edats). La història és plena de màgia, tal com hem dit, amb una bruixa, encantaments, un astròleg i follets (els “màgics habitants de la boscúria”)... i els ulls de gat mesquer. Per cert, a la història no hi manquen, fins i tot, referències cannàbiques que no us passaran desapercebudes.


I què més us en puc dir d’aquest llibre deliciós? Que el llegiu! Que feu mans i mànigues per trobar-lo. L’haureu de cercar per internet perquè és una obra malauradament descatalogada, la reedició de la qual és urgent (quantes grans obres de la nostra literatura s’haurien de reeditar amb urgència?). Gaudiu-la sense presses, assaborint-ne cada frase, cada paraula, cada lletra, perquè és una novel·la que s’ha de llegir a poc a poc, degustant-ne tots els petits detalls, aturant-nos a cada petit fragment, rellegint-lo, si cal, per absorbir-ne la seva màgica essència. Llegiu-lo, llegiu-lo, llegiu-lo i que els ulls de gat mesquer us acompanyin per sempre!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada