dilluns, 2 d’abril del 2018

Sant Jordi! Top quinze de literatura fantàstica en català



Com ja vaig fer fa uns anys, ara que s’acosta la diada de Sant Jordi, he elaborat un top quinze de recomanacions -tan de novel·les independents com de sagues- d’obres de fantasia que podem trobar en llengua catalana, tan si són escrites originalment en la nostra llengua com si són traduccions d’altres llengües.

He fet servir dos criteris principals a l’hora d’elaborar aquesta llista. En primer lloc han de ser llibres que no sigui massa difícil de trobar, això tan si són novetats o llibres escrits els darrers anys com si són clàssics. És per això que incloc a la llista llibres de Tolkien en català –relativament fàcils de trobar en qualsevol llibreria- i en canvi no hi incloc llibres d’un altre clàssic de la fantasia com la traspassada fa poc Ursula K. LeGuin, els llibres de la qual en català ara mateix són gairebé introbables o els d’un clàssic català com Jaume Fuster, la trilogia Cròniques del Món Conegut (composada per L’illa de les Tres Taronges, L’Anell de Ferro i El Jardí de les Palmeres) del qual, ara mateix, malauradament, cal cercar en llibreries de vell.

No feu cas de l’ordre en el qual els he posat a la llista. El primer no vol pas dir que sigui el de més qualitat, almenys segons el meu criteri. Fixeu-vos que al costat del títol de cada llibre o saga de llibres hi he posat un d’aquests dos símbols: MF o F.

Si posa MF (que vol dir “molt fàcil”) vol dir que és molt fàcil de trobar, que és un llibre o una saga de llibres que trobareu en llengua catalana a la majoria de llibreries.

D’altra banda, si posa F (“fàcil”) vol dir que el trobareu en català a menys llibreries, i que segurament trobareu en llibreries especialitzades com Gigamesh o de Barcelona o Còmics 22 de Girona, i si no els trobeu en aquestes llibreries podeu demanar a la vostra llibreria de referència que us l’enviïn a cercar a l’editorial i de ben segur que en uns quants dies haurà arribat.


 
-El hòbbit, de J. R. R. Tolkien. (MF)

L’any 1937 J. R. R. Tolkien va publicar un conte que situà a la Terra Mitjana, un món inventat per ell mateix i inspirat en la mitologia nòrdica. Aquest relat llarg com una novel·la es diu simplement El hòbbit i narra les aventures d’en Bilbo Saquet –un hòbbit de la Comarca-, el màgic Gàndalf i una companyia de tretze nans liderats per en Thorin Escut-de-roure, els quals començaran un llarg viatge cap a l’est ple d’aventures en cerca del gran tresor que el drac Smaug posseeix a les entranyes d’Érebor, la Muntanya Solitària. Aquesta novel·la, al costat de El Senyor dels Anells del mateix autor, és la primera pedra dels fonaments de la literatura fantàstica contemporània i en llengua catalana la podem gaudir gràcies a la magnífica traducció de Francesc Pacerisas.


 
-Trilogia El Senyor dels Anells, composada per les novel·les La Germandat de l’Anell, Les dues torres i El retorn del rei, de J. R. R. Tolkien. (MF)

El Senyor dels Anells és, al costat de El hòbbit, el clàssic dels clàssics de la literatura fantàstica universal, una història que ha meravellat milions de persones de diverses generacions i que ha despertat el gust per la lectura en molts joves lectors. Un Mal antic s’ha despertat a la Terra Mitjana. Aquest Mal resideix en un màgic Anell Únic –que casualment va anar a parar a les mans del hòbbit Frodo- que fou forjat milers d’anys enrere i que si cau en mans de Sàuron, el Senyor Fosc, li donarà tot el poder per dominar les races lliures de la Terra Mitjana. El màgic Gàndalf, en Frodo, en Sam i una colla de representants d’homes, elfs i nans miraran d’impedir que Sàuron aconsegueixi l’Anell. Com a El hòbbit l’autor de la traducció al català de El Senyor dels Anells és Francesc Parcerisas, que ha estat considerat un dels millors traductors de Tolkien a qualsevol altra llengua.




-Trilogia inacabada Crònica de l’Assassí de Reis, composada per El nom del vent i El temor d’un home savi, de Patrick Rothfuss. (MF)

Aquesta trilogia (encara!!!) inacabada de l’escriptor nord-americà Patrick Rothfuss és una veritable delícia de la fantasia èpica contemporània. Fa ben poc que m’he rellegit tots dos llibres (El nom del vent i El temor d’un home savi, d’editorial Plaza Janés, Rosa dels Vents) i he pogut tornar a assaborir encara millor les aventures d’en Kvothe, un jove artista itinerant de raça edena ruh, estudiant, músic, aprenent de bruixot, conseller de nobles... que vol saber qui són els xandrian i es vol venjar d’ells. Si no us heu llegit aquestes dues gegantines joies de la fantasia actual, traduïdes al català per Neus Nueno i Ernest Riera, aneu corrents cap a la llibreria a comprar-les!!!


-Mites nòrdics, de Neil Gaiman. (MF)

Aquest passat 2017 ens ha portat la publicació del darrer llibre de l’escriptor de fantasia anglès Neil Gaiman. Es tracta de Mites nòrdics, que ha estat publicat en català per Catedral Books amb traducció d’Anna Llisterri. Gaiman aquí ens explica a la seva manera i amb la seva excel·lent prosa unes quantes, les bàsiques, històries dels déus de la mitologia nòrdica, enllaçades com si fossin diversos capítols d’un sol relat. En aquesta història hi apareixen Odin, Thor, Loki, Frey, Balder o Heimdall, així com éssers mítics com el llop Fenrir o la serp gegant de Midgard. Mites nòrdics és un llibre d’aquells que et fan volar la imaginació, en aquest cas cap a les immenses sales glaçades dels déus escandinaus i cap a paisatges eternament nevats que els déus, monstres i herois converteixen en l’escenari de les seves aventures.





-Trilogia El Mar Trencat, composada per les novel·les Mig Rei, Mig Món i Mitja Guerra, de Joe Abercrombie. (MF)

En una terra on hi viu un poble molt semblant als antics víkings i on en el passat hi havien viscut els elfs el rei i el seu fill gran són assassinats. El fill petit del monarca –que té una malformació en una mà- iniciarà una lluita plena d’aventures i intrigues per venjar els seus parents morts i per recuperar el tron del regne del qual n’és el legítim hereu. El jove escriptor anglès Joe Abercrombie, un gran valor de la fantasia èpica internacional, a la trilogia El Mar Trencat (Mig Rei, Mig Món i Mitja Guerra), ens conta una història plena d’aventures, traïcions i creixement personal en un món dur dominat pels guerrers. Personalment, un servidor ha xalat moltíssim amb la lectura d’aquestes tres novel·les, que tenim la sort que han estat traduïdes al català per Mireia Alegre i Imma Estany i publicades per l’editorial Rosa dels Vents. Si no les teniu, compreu-vos-les totes tres. Són garantia de bona literatura i enorme plaer lector! A més dels llocs que us he comentat abans podreu trobar fàcilment aquesta trilogia a les llibreries Abacus.



-Heptalogia inacabada Cançó de Gel i Foc, composada de moment per Joc de Trons, Xoc de reis, Tempesta d’espases, Festí de corbs i Dansa amb dracs, de George R. R. Martin. (MF)

Què hem de dir de la saga de fantasia èpica per excel·lència del segle XXI? Una sèrie de televisió d’èxit increïble, cinc novel·les (fins ara) que són cinc monuments de la literatura fantàstica actual, milions de seguidors arreu del món... Però sobretot personatges brillants, girs argumentals sorprenents i alhora coherents, un món fantàstic amb reialmes, pobles, religions, éssers fantàstics, una màgia que va apareixent puntualment al llarg de les cinc novel·les, una guerra civil entre cases reials que recorda la Guerra de les Dues Roses que es va esdevenir a l’Anglaterra medieval, un Mur de Glaç màgic (inspirat pel Mur d’Adrià que els romans van construir a l’antiga Gran Bretanya per separar Roma dels pobles salvatges) que separa la civilització de la barbàrie i els monstres... Una història molt i molt sucosa que tenim la gran sort de tenir publicada en català per Alfaguara i traduïda per l’equip format per Mercè Santaulària, Esther Roig, Anna Llisterri, Imma Estany i Mar Albacar.



-La Pedra de la Llum, de Carles Vilar. (F)

El passat 2017 va veure la publicació de tot un rara avis, una novel·la de fantasia èpica escrita originalment en català. L’agosarat escriptor de la novel·la es diu Carles Vilar, és de la Garriga (el Vallès Oriental) i ja ens ha avisat que d’aquí a un temps publicarà la segona part d’aquesta obra, que serà una trilogia.

I de què va, “La Pedra de la Llum”? La novel·la s’esdevé a Khorluith (que vol dir “terra de les pedres”), una gran illa-continent creada pels déus, habitada per humans i per narthorim, una raça semblant a l’humana però d’éssers més alts i forts, i pels descendents de la barreja de totes dues races o espècies. A Khorluith també hi ha dracs, trols i altres éssers sense nom, alguns dels quals potser encara no apareixen en aquesta primera novel·la. I també hi ha màgics, com Eranthur, un dels grans protagonistes de la història. Alguna cosa dolenta es mou al sud de Khorluith i caldrà fer-hi front. Hi ha un mag, Eranthur, i un jove amant de la història antiga i de les llegendes ancestrals, en Gnefuos, que encapçalaran la lluita contra aquest mal. Si llegiu La Pedra de la Llum de ben segur que hi quedareu enganxats. Us hi atreviu?



-Trilogia Kàrvadan (La llegenda de l’impostor, Sota l’ombra del drac de pedra i De la sang dels blaus), de Carles Batlle. (F)

La literatura catalana compta amb molt pocs autors que hagin volgut escriure fantasia. Un d’ells és el garrotxí Carles Batlle que, a més, ha escrit una trilogia anomenada Kàrvadan, El somni de la llum blava o Les cròniques de Carr-Mor, ambientada en un món paral·lel a l’Alta Garrotxa, anomenat Carr-Mor. En Pol Bàrsac, un jove idealista del nostre segle XXI, fugint de la policia, acaba anant a petar per accident al món de Carr-Mor, poblat per uns habitants que viuen en una edat semblant a l’antiga o a la medieval. La saga té elements de El Senyor dels Anells, de El món perdut i de La màquina del temps, entre d’altres referències literàries. A Cròniques de Neopàtria hem llegit tota la trilogia, els dos primers llibres de la qual són editats per l’editorial La Galera, i el tercer, De la sang dels blaus, és editat per Llibres de Batet. La trilogia Kàrvadan és una altra opció molt bona per aquest Sant Jordi, amb l’al·licient que donem suport als escriptors de fantasia en llengua catalana. Aquests llibres segurament els haureu de demanar que la vostra llibreria de referència us els enviï a cercar a l’editorial. Ara mateix és complicat que els trobeu a les llibreries, però no són pas introbables.


-El drac de gel, de George R. R. Martin. (F)

Sí, sí, ho heu llegit bé. George R. R. Martin. I no és una novel·la de la saga de Cançó de Gel i Foc. I va sortir al carrer l’any 2016 en català! I ho hem d’agrair a l’editorial valenciana Bromera, que de la mà de la notable traducció d’Emma Piqué Buisan ens ofereix aquesta petita gran joia literària de l’autor nord-americà, publicada originalment el 1980. Sí, el 1980! Aquets llibre és una delícia! És un conte il·lustrat que ens parla de la curiosa amistat entre una nena que porta l’hivern a dins i un drac de gel, en un món imaginari que potser, l’any 1980, en la ment de George R. R. Martin, començava a prefigurar el Ponent o Westeros de Cançó de Gel i Foc. És un conte per a infants i no ho és. Llegiu-lo. No us en penedireu. I les il·lustracions de Luis Royo són molt més que excel·lents!




-Els fills d’en Hurin, de J. R. R. Tolkien. (F)

Més Tolkien! Els fills d’en Hurin (Columna, 2007) és una joia del mestre de la fantasia publicada pel seu fill Christopher, amb traducció al català de Dolors Udina.

Segles abans de les històries de contades a El hòbbit i  El Senyor dels Anells, nans, homes i elfs lluitaven contra les forces del poder fosc a les guerres de Beleríand, contra el Senyor Fosc Morgoth. Hurin, un dels senyors dels Homes, fou un dels grans herois d’aquestes guerres, però després de la gran derrota d’elfs i homes a la batalla de les Llàgrimes Incomptables mai no tornà a la seva llar de la terra de Dor-lomin, on l’esperava la dona, na Morwen, el seu fill Turin i la seva filla Níenor. Dor-lomin va caure sota el domini dels Orientalencs, aliats del poder fosc de Mórgoth, i el petit Turin... però em sembla que ja estic explicant massa.

És una novel·la que ens endinsa en els orígens de la mitologia tolkieniana: amb un heroi que arrossega d’ençà de la seva naixença un destí terrible. Hi apareixen elfs, nans, orcs i un gran drac, cruel i poderós: el Glàurung. Una novel·la tràgica i fosca, plena d’episodis heroics, que ens pot recordar un drama wagnerià i que, a més, en la seva edició en català és magníficament editada. Tot un luxe per als amants de la fantasia heroica i del mestre Tolkien en particular.


-El Gorg Negre, de Margarida Aritzeta. (F)

Un Montseny llegendari i màgic, medieval i mític, és l’escenari de l’aventura que viurà l’Alba, una noia del present que, com la Dorothy de El màgic d’Oz, va a parar sense voler-ho en un món paral·lel, en aquest cas aquest Montseny medieval i màgic, poblat de dracs, gegants, follets, goges, uns malèfics soldats sense rostre i un Nigromant –la influència de Tolkien aquí és ben clara- que del castell de Montsoriu estant –la Torre Fosca de Mòrdor?- vol estendre el Poder Fosc arreu. Fantasy? Fantasia èpica? Fantasia històrica? Quina etiqueta podem posar en aquesta excel·lent novel·la de fantasia –editada per Estrella Polar- de l’escriptora vallenca Margarida Aritzeta? Us el recomanem sense cap mena de dubte!





-L’agulla i la noia adormida, de Neil Gaiman. (F)

L’editorial Empúries el 2015 va editar aquesta obra –traduïda al català per Yannick Garcia- de Neil Gaiman i il·lustrada per Chris Riddell. Aquest llibre és un conte, tant per la seva extensió com per la seva temàtica. És un conte de fades oníric, tenebrós, inquietant i gens convencional, amb una princesa embruixada, una reina que s’ha de casar però que abans vol viure aventures, uns nans –tres, no pas set-, un castell meravellós, una maledicció que s’ha de trencar... Una petita obra d’art, una petita delicatessen d’un dels grans de la fantasia a nivell mundial que tenim la sort que ha estat traduïda al català. Un molt bon regal de Sant Jordi!






-Joc de Trons, els còmics I, II i III. (F)

Estrella Polar ha editat els còmics que es basen en la saga de Cançó de Gel i Foc de George R. R. Martin i en la sèrie de televisió Joc de Trons que se’n deriva. L’adaptació literària a còmic ha anat a càrrec de l’escriptor de fantasia Daniel Abraham i els dibuixos són de Tommy Patterson. El traductor al català és en Xevi Solé. Els tres còmics són de molta qualitat i els gaudireu molt, de debò, sobretot si sou fans del Món de Gel i Foc creat per George R. R. Martin.



-Les bodes del diable, de Pau Faner. (F)

En Gladis París, un jove mercader lleidatà de finals del segle XIII, viurà una colla d’aventures per les terres de parla catalana i arreu de la Mediterrània per cercar la seva enamorada Maria, segrestada per diversos personatges poderosos i ben poc recomanables. L’ombra del diable perseguirà arreu el jove Gladis i els seus familiars i amics per evitar els seus propòsits. Una deliciosa novel·la de fantasia històrica, plena de fantasmes, aparicions sobrenaturals, éssers monstruosos i possessions diabòliques amb la prosa meravellosa de l’escriptor menorquí Pau Faner, editada per Proa. Una joia de la fantasia en català.







-Començar de zero i altres narracions, que conté el relat El Fermall del Rei Elf, de Fèlix Rabassa. (F)

Com sabeu, l’administrador d’aquest blog també escriu fantasia i, de moment, té un relat publicat, en el recull de relats d’aventures a la natura Començar de zero i altres narracions (Edicions Salòria), guanyadors del premi literari Guillem de Belibasta 2016. El Fermall del Rei Elf és el nom d’aquesta història que s’esdevé a les Terres Salvatges del continent de Pirènia, concretament al Surinyanès, una comarca habitada per pagesos procedents del comtat sobirà de Castellroig. L’heroi d’aquesta història, en Sau de Treviac, a qui anomenen el Caçaire, ha estat designat pel rei Berenguer “Sangdetrò” de Cairàs com la persona que haurà de recuperar el Fermall del Rei Elf. El fermall és una antiga relíquia màgica del reialme de Cairàs que ha estat robada del Palau Reial de Montardit, Cap i Casal del reialme, per un escamot de Cavallers de la Mort de l’Imperi de Saipan. En Sau viurà una sèrie d’aventures per recuperar el fermall: s’haurà d’enfrontar a simiots, ombres i a una bruixa terrible que s’amaga al castell que hi ha al cim del Quernegre. Fantasia èpica que s’inspira en Tolkien i en la mitologia, la història medieval i la geografia catalanes i occitanes. Segur que us agradarà!

Els altres relats del llibre són Començar de zero, La creu, El gatillop de Fàndols i La filla del mar. Dos d’aquests relats contenen elements fantàstics. Si voleu el llibre me’l podeu demanar personalment si m’envieu un correu electrònic a rabassa1976@gmail.com i us l’enviaré per correu ordinari o el podeu demanar a Edicions Salòria.




1 comentari:

  1. Las Vegas casinos, best games, new slot machines, and free
    Las Vegas casinos, best games, 고양 출장마사지 new slot machines, and free 경주 출장샵 online slot machines for fun and fun 문경 출장마사지 · Encore 구리 출장안마 Resort King · Treasure Island Hotel & Casino · The 공주 출장샵 Palazzo

    ResponElimina