divendres, 31 d’octubre del 2014

Els mapes de mons imaginaris en la fantasia èpica. 2a part. George R. R. Martin



Avui continuarem amb les cartografies de terres imaginàries de la mà de George R. R. Martin, el creador de la saga de “Cançó de Gel i Foc”, dels “Contes de Dunk i Egg” i de “El món de Gel i Foc” (aquestes dues darreres obres encara no traduïdes al català).

Els mapes de George R. R. Martin són molt detallats, prou com per donar resposta als dubtes que pugui generar la complexitat del món ètnic, cultural i geogràfic ideat per l’escriptor nord-americà. La traducció dels topònims al català és molt correcta, no copia la traducció castellana (una poc recomanable temptació en la qual moltes vegades hi cauen traductors al català d’obres internacionals) i intenta ésser fidel a l’original anglès.

En la geografia fictícia del món de George R. R. Martin hi ha tres continents, almenys, que siguin coneguts: 

Ponent (o Westeros o els Set Regnes): 

Continent occidental la forma del qual recorda la geografia de la Gran Bretanya, però d’una Gran Bretanya gegantina. Ponent està format per Set Regnes units per una sola monarquia que té la seva capital a Port Reial. La història d’aquests Set Regnes recorda la de l’Heptarquia saxona d’Anglaterra. Cadascun d’aquests set regnes és força autònom, però ha de reconèixer l’autoritat d’un sol rei. Aquests set regnes són: el Nord, els Rius, la Vall d’Arryn, Occident, les Terres de les Tempestes, el Domini i Dorne, a més de les Illes de Ferro i les terres de la Corona al voltant de Port Reial. A les terres de Ponent és on s’hi desenvolupen la major part de les aventures de la saga. Al nord del Regne del Nord, i separat de la resta del continent pel llegendari Mur de Gel, hi ha les Terres de Més Enllà del Mur. 

Per il·lustrar la geografia de Ponent George R. R. Martin té cinc mapes, els quals figuren a l’edició catalana de la seva saga: Un de les terres del nord de Ponent; un altre per a les terres del Sud; un tercer per a les terres d’Enllà del Mur; un quart per a les Illes del Ferro; i un darrer mapa per a la ciutat de Port Reial.

El Nord
El Sud
Enllà del Mur
Illes de Ferro
Port Reial
Essos



El continent oriental, del qual només en tenim tres mapes, un per a les terres circumdants a les nou Ciutats Lliures, nou ciutats independents assimilables a les ciutats-estat gregues d’època clàssica. Són: Lorath, Pentos, Qohor, Braavos, Norvos, Myr, Tyrosh, Lys i Volantys. Són terres sovint assolades pels khals o hordes dels nòmades dothrakis, unes tribus que s’assemblen molt als huns o als mongols de la nostra antiguitat i d’època medieval.

Les Ciutats Lliures
El segon mapa i tercer mapes, molt semblants, de Valyria, inclouen les terres de l’antic Feu Franc d’aquest nom, un imperi que va estendre el seu domini per molt bona part d’Essos i fins a l’illa de Rocadrac, a Ponent. Les terres de Valyria foren assolades per la maledicció homònima que les destruí, les convertí en un desert cremat i ple de fantasmes, una terra que maleeix a tothom qui gosi trepitjar-la. També hi podem veure les terres de la Badia dels Esclaus i Ghiscar. En aquest mapa, al sud de Valyria hi podem veure una petita part, la del nord, del continent del Sud, Sothoryos, un continent desconegut, poblat per gent estranya i animals fabulosos.

Mapa de Valyria 1
Mapa de Valyria 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada