dissabte, 23 de maig del 2015

Joe Abercrombie, més fantasia èpica en català



En el darrer post d’aquest blog us informàvem que ben aviat podríem trobar a les nostres llibreries la novel·la “Mig Rei”, de l’escriptor anglès Joe Abercrombie (Lancaster, 1974), la primera part de la trilogia “El Mar Trencat”. Aleshores encara no teníem prou informació al voltant d’aquesta notícia. 

El passat dimarts 19 de maig Joe Abercrombie va ser a Barcelona per presentar davant de la premsa la seva novel·la. I és una llàstima que no pogués presentar-la amb la versió catalana a les mans. Però vaja...

El periodista i bloguer Raül Maigí, que administra el magnífic blog “Les Rades Grises”, sobre fantasia i ciència-ficció, va assistir a aquest acte i arrel d’això va publicar una interessantíssima entrada sobre aquesta presentació, les novetats editorials de l’escriptor anglès i les properes traduccions al català de la seva obra.

En Raül Maigí, doncs, ens informa que Penguin Random House, mitjançant el segell Rosa dels Vents, és l’editorial que publicarà no només “Mig Rei”, sinó tota la trilogia “El Mar Trencat” de Joe Abercrombie, traduïda al català. L’11 de juny, de moment, ja podrem trobar “Mig Rei” en català a totes les llibreries del Principat. Però atenció, que les següents dues novel·les de la trilogia sortiran molt poc temps després al carrer. I també en català! La segona part, que porta el títol de “Half the World” en anglès –encara no té un títol oficial en català- serà en català a les llibreries aquest proper mes de setembre! I “Half a War”, tercera i darrera novel·la de la trilogia, la podrem trobar en català el gener de 2016.


Després d’escriure sis novel·les de fantasia èpica per a adults, amb grans dosis de violència i una gran ambigüitat moral dels seus personatges, Joe Abercrombie inicia una nova trilogia encarada a un públic potser més jove. Tot i això, l’escriptor anglès va dir en la seva presentació a Barcelona, amb l’humor que el caracteritza, que la trilogia “El Mar Trencat” la poden llegir tota mena de lectors des de 14 fins a 114 anys d’edat. 

Aquesta trilogia es situa en un món diferent del que fins ara havia situat les seves anteriors novel·les. L’entorn de la novel·la “Mig Rei” està inspirat per la cultura dels víkings. El seu protagonista, anomenat Iarvi, és el fill petit del rei. Té una malformació en una mà i per això no podrà ser un guerrer, i això en un món en el qual la guerra és cabdal en la cultura del país. És per això que el petit Iarvi serà educat per ser ser un sacerdot. Ens segueix informant en Raül Maigí de com s’inspirà Abercrombie en el personatge d’en Iarvi. Així és com ho explicà l’escriptor anglès a Barcelona: “Estava amb els meus fills en un parc infantil i vaig veure un nen amb una disminució en una mà, li costava jugar com als altres nens. Vaig pensar que si era dur per a ell en el nostre món com ho seria en un entorn medieval en què poder sostenir l’escut era indispensable”. Després de l’assassinat del seu pare, el rei, i del seu germà gran, hereu del rei, en Iarvi haurà d’acceptar una responsabilitat que mai no s’hagués pensat que hauria de carregar al seu damunt.

La publicació en català de la trilogia “El Mar Trencat” de Joe Abercrombie per part de Rosa dels Vents (Penguin Random House) és una grandíssima notícia per a la fantasia èpica en llengua catalana. Esperem que aquesta bona ratxa no s’acabi aquí i que altres editorials s’animin a editar relats o novel·les de fantasia èpica o heroica en llengua catalana i que, a poc a poc, poguem anar normalitzant la nostra llengua també en aquest gènere. De moment, lectors, apuntem-nos aquesta data: 11 de juny!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada