dijous, 26 de maig del 2016

“De la sang dels blaus”, tercera part de la saga “Kàrvadan”, de Carles Batlle

Estàvem esperant feia temps la sortida al carrer de la conclusió de la saga “Kàrvadan”, de Carles Batlle. Quan des de “Cròniques de Neopàtria” vaig entrevistar l’escriptor establert al poble garrotxí d’Argelaguer (o hauríem de dir Reugalegra?) el febrer de l’any 2015 semblava que aquesta tercera i darrera novel·la de la saga no trigaria gaire mesos a veure la llum. El cert és que des d’aleshores fins a la publicació del llibre van passar tretze mesos. El mes de març passat, finalment, “De la sang dels blaus” va ser publicada, aquesta vegada a càrrec de l’editorial garrotxina Llibres de Batet (dins de Alio Collectio).

Aquesta vegada no és pas la prestigiosa editorial La Galera l’encarregada de publicar la novel·la fantàstica de Carles Batlle, sinó aquesta editorial garrotxina. Quins en són els motius? No els coneixem pas. Però ens podem ensumar que els de La Galera no devien voler continuar confiant en aquesta ambiciosa i brillant trilogia de literatura fantàstica en llengua catalana, tota una rara avis en el panorama literari de la nostra nació. I és que les editorials nostrades només confien en els projectes de fantasia per a nens i joves, i les tres novel·les de Carles Batlle, per la seva complexitat, maduresa i exquisida qualitat literària depassen de molt, de moltíssim, l’etiqueta de “novel·la juvenil”.

El primer que veiem del llibre és la seva fantàstica, increïble, portada, en la mateixa línia de les altres dues de la trilogia. Segons el meu parer, però, aquesta és encara millor que les altres dues. El seu disseny ha anat a càrrec de Txeni Gil. El llibre va acompanyat d’un mapa de la terra de Carr-Mor, el món paral·lel on s’esdevé la història, dissenyat per Montserrat Mallol. Afegim també que al final del llibre hi ha un resum de l’argument de les dues anteriors novel·les de la trilogia i un glossari de personatges, topònims i altres termes en llengua carmoriana.

Recordem que la saga es desenvolupa a Carr-Mor, una terra paral·lela a la Garrotxa en una altra dimensió (el futur) a la qual s’hi accedeix des d’una cova amagada a la muntanya. En Pol i en Jan arriben a Carr-Mor per accident tot fugint de la policia i allí el primer és identificat com a Kàrvadan, un personatge de llegenda que ha de salvar aquest país d’una terrible plaga que l’afecta.

En aquesta tercera novel·la les aventures d’en Pol (anomenat Sigurn o el Kàrvadan) a Mun-Bur, Lun-Bur i la Fondalada (el país dels boods) el seguiran posant en contacte amb l’enigmàtica gent dels blaus, viatgers en el temps que el prepararan per al seu fat de Kàrvadan. En Pol també estimarà i serà estimat, s’enfrontarà al poder malèfic de Molom-nela, l’espectral senyor fosc de l’Adelkar (la muntanya que avui és el Canigó), coneixerà el perquè de la seva presència a Carr-Mor i ell i els seus amics lluitaran per la supervivència del poble de Carr-Mor, envoltat d’un gran Mal que ve de l’Adelkar.

A “De la sang dels blaus” hi trobem tres veus narratives, que corresponen a tres personatges: Pol/Sigurn/Kàrvadan/Pírurgai (sí, tots tres són la mateixa persona), Lia i Maru-Dir (el nom carmorià d’un excursionista que arriba sense voler-ho a Carr-Mor i que es convertirà en aliat d’en Pol), cadascuna de les quals ens vindrà assenyalada per un estil tipogràfic diferent.

Amor, traïció, redempció, dolor, renaixement, amistat... tot plegat en una trama trepidant, plena d’acció, aventures, misteri, meravella... L’autor rep la influència de les novel·les d’aventures clàssiques, dels grans films d’aventures de tota la vida i dels còmics de superherois. Tot plegat acaba configurant una novel·la d’aventures i fantasia amb molta èpica i tocs de ciència-ficció. Com he dit abans, una proposta literària gairebé pionera –almenys per la seva extensió i ambició literàries- en llengua catalana.

Perquè heu de llegir aquesta trilogia? En primer lloc, el magí d’en Carles Batlle ha ideat una gran història d’aventures amb tots els ingredients que podem esperar. En segon lloc, pel món creat per l’escriptor; aquest món alternatiu situat a la Garrotxa d’aquí a centenars, milers d’anys és increïblement imaginatiu, ric i fantàstic en tots dos sentits de la paraula –una mitologia, unes ètnies, uns animals propis, una màgia-ciència privativa-. I finalment, pel geni literari de Carles Batlle: la seva destresa a l’hora d’escriure és molt remarcable, ens situa perfectament dins la història i ens ho explica tot d’una manera molt entenedora i alhora elegant. Crec fermament que si aquesta història s’hagués escrit originalment en anglès hauria venut centenars de milers, potser milions, d’exemplars.

Heu de llegir “De la sang dels blaus” i tota la trilogia “Kàrvadan”. No us la podeu deixar escapar. Heu de córrer cap a la vostra llibreria de referència a demanar que us l’enviïn. Si sou de Barcelona tenen “De la sang dels blaus” –i suposo que tota la trilogia- a la llibreria Gigamesh (C/ Bailèn, 8) i a la llibreria Atzavara (C/ Escorial, 94, prop de la plaça Joanic). A Girona el tenen a Les Voltes (plaça del Vi, 2, al costat de l’Ajuntament). A Banyoles a la llibreria l’Altell (C/ de la Canal, 2). A Olot a la llibreria el drac (Passeig d’en Blai, 61) i a la llibreria Sala (C/ Clivillers, 9). A Besalú a la llibreria Capellades i a Argelaguer a l’Ajuntament. El llibre també es pot encarregar per internet directament a l’editorial (te l’envien a casa) a:


http://www.llibresdebatet.cat/cataleg/





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada