diumenge, 18 de desembre del 2016

"El Fermall del Rei Elf": l'opinió dels lectors



Avui us volem mostrar l'opinió que tenen de "El Fermall del Rei Elf" dues de les seves lectores, la Mireia Maeso i Alemany i la Sílvia Orriols. Totes dues són ben interessants!



Mireia Maeso i Alemany

“Començar de zero i altres narracions” és una publicació d’edicions Salòria on es recullen les obres guardonades del II premi Guillem de Belibasta 2016. Dins d’aquest recull d’obres de narrativa breu hi trobem “El fermall del rei Elf” d’en Fèlix Rabassa, que va ser-hi inclosa com a accèssit per recomanació del jurat.

Des les primeres línies del relat ja s’intueix un ritme narratiu trepidant que es mantindrà fins al final, i situa l’acció en un entorn a mig camí entre la fantasia i els paisatges de la nostra geografia.

L’univers de criatures fantàstiques, la gran varietat de personatges i un escenari envoltat de perills fan que des d’un primer moment el lector s’identifiqui amb el protagonista: en Sau de Treviac, ”el caçaire” i s’emocioni amb ell, gràcies a l’ús d’un llenguatge fluid que captiva.

Totes les criatures sorgides de la inventiva d’en Fèlix semblen reals i ens transporten a l’imaginari d’en Tolkien amb la mateixa versemblança que ho són els escenaris, en aquest cas, amb una certa recordança de Catalunya, com ara, quan relata el Ball Rodó amb música del flabiol i el tamborí, o la barretina i la ratafia.

També podem trobar coincidències de les terres de “Surinyà” amb la població de Súria i la cova on habita el gegant, amb les seves mines de sal; talment com els nostres estimats dòlmens s’assemblen a les “Pedres Dretes” i Pirènia ens recorda els Pirineus.

En Fèlix crea en el seu relat l’imperi de Saipan i, tot i que els confereix la “pell groga”, no se’ns escapa  la semblança amb el país veí, Spain, i la seva innata necessitat de conquerir terres veïnes.

Amb l’aventura de la recerca del fermall i el ventall de llocs i personatges he gaudit a pleret de la lectura d’aquest relat de 30 pàgines, tot passant una magnífica estona amb un llibre a la mà, ... (amb accent diacrític), si us plau!

Fa uns dies vàrem coincidir amb en Fèlix en una concentració de suport als nostres representants electes i penso com n’és de gran el pes del moment històric que ens toca viure i la responsabilitat que tenim de tirar endavant amb totes les nostres forces, talment com el protagonista d’aquest relat, amb tota la seva fermesa i decisió!

Endavant, Fèlix! Esperem més aventures !!!


Sílvia Orriols

Tenim prou ocasions per gaudir de literatura fantàstica en català, però gairebé mai, el plaer de llegir literatura fantàstica escrita per mans catalanes.

Aquest relat breu és una oportunitat única per endinsar-nos en un món irreal i meravellós, farcit de personatges inquietants i complexos que atrapen el lector, empenyent-lo per paratges estranys i bruscos que curiosament, acaba reconeixent com a propis. Un món paral·lel i insòlitament català, amb reis, bruixes, gegants i cavallers batent-se per un estri antic i poderós, que bé podria canviar el curs de la història.

Un argument fascinant esfilagarsat amb precisió i destresa per l'autor, que no dubta a fer servir éssers mitològics catalans al costat de creacions pròpies.

Recomanat a tothom, però especialment a tots els indecisos que algun cop han gosat dir que Catalunya i la fantasia èpica estaven renyides... la prova que es poden abraçar i fondre, la teniu aquí.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada