dimecres, 31 de maig del 2017

La llegenda d’Otger Cataló, l’Excalibur català



El cartell del film
El cinema català feia molt de temps que necessitava un film com Pàtria. La llegenda d’Otger Cataló i els nou barons de la fama. L’obra cinematogràfica el director de la qual és Joan-Frank Charansonnet –que també és un dels actors del film- és històrica, és èpica i té tocs de fantasia. Charansonnet, al costat de Miquel Sitjar, actor principal del film, feia temps, des de la seva època d’estudiants, somiaven de fer un dia un film que narrés els orígens de la nació catalana, un Excalibur o un Braveheart català. I finalment han aconseguit fer realitat el seu somni. Pàtria és un film èpic ambientat en la naixent Catalunya en època medieval, quan bona part del país restava en mans sarraïnes, que de ben segur que agradarà a tothom que va vibrar amb l’esmentada Braveheart i a tots els fans catalans de la cèlebre sèrie de fantasia Joc de Trons.

Els darrers mesos han anat apareixent diversos tràilers oficials del film en els quals es poden veure escenes que t’arriben al cor, lluites èpiques, aparicions màgiques, i paisatges corprenedors del Pirineu català, tot plegat de la mà de grans actors del país com l’esmentat Miquel Sitjar –en el paper del protagonista d’Otger Cataló-, Boris Ruiz, Joan Massotkleiner, Àngels Bassas, Miquel Gelabert, l’actor marroquí Alí El Aziz i el mateix director Joan-Frank Charansonnet.

Miquel Sitjar és Otger Cataló
El film tindrà la seva preestrena el dia 5 de juny en el Festival Internacional de Cinema en Català de Roda de Berà i el 24 de maig a Madrid, en la 1a Mostra de Cinema Català de la capital d’Espanya. El film s’estrenarà a una trentena de cinemes comercials de Catalunya el divendres 9 de juny i el 18 de juny clausurarà el Festival de cinema Sant Cugat Fantàstic d’aquesta ciutat del Vallès Occidental.

Hem de dir que el 20 de maig Pàtria va ser premiada amb el guardó de millor film de parla no anglesa en l’International Film Festival de la ciutat occitana de Niça. En aquest certamen Pàtria havia estat nominada a dos premis més: el de millor director de parla no anglesa (Joan-Frank Charansonnet) i el de millor actor protagonista de parla no anglesa (Boris Ruiz).

El film també serà exhibit a Le Marché du Film del Festival de Canes.

L'element fantàstic és present al film
Cal dir que el guió del film –a càrrec del mateix Charansonnet i de Pau Gener i publicat per l’editorial la Vocal de Lis- es pot trobar a les llibreries en format llibre. De fet, per Sant Jordi va ser un dels llibres més venuts en català.

El film narra la llegenda d’Otger Cataló i els Nou Barons de la Fama, una història que apareix en textos medievals i que es remunta molt enrere en el temps, en les boires de la Catalunya de l’Alta Edat Mitjana, en els inicis de la Reconquesta catalana, en la lluita dels primers catalans contra els sarraïns. El film va endavant i enrere en el temps, mostrant les aventures d’Otger Cataló i els seus nou barons i com, segles després, al segle XV, el monjo Pere Tomic posa per escrit aquesta història en el monestir de Sant Llorenç, al Berguedà.


Fa temps que tinc moltes ganes de d’anar al cinema per poder gaudir d’aquest film, tot un rara avis en la cinematografia catalana, la qual no té gaire tirada cap al cinema èpic i d’aventures. N’estic segur que Pàtria –un film que no ha rebut ni un cèntim de diners públics i que s’ha finançat exclusivament amb capital privat i mitjançant el micromecenatge- sacsejarà el panorama cinematogràfic català. Cal que anem al cinema a gaudir d’una excel·lent història d’aventures i per donar suport a una iniciativa pionera en el nostre cinema. Perquè cal que tothom sàpiga que els catalans també podem fer cinema d’aventures en la nostra llengua.

"Pàtria" és un film èpic i d'aventures en català
I si voleu conèixer l’indret on Otger Cataló i els seus nou barons de la fama van fer el seu mític jurament, cal que aneu al santuari de Montgrony, al municipi de Gombrèn, al Ripollès, un indret meravellós, en plena natura, voltat de muntanyes i de la màgia de les llegendes fundacionals de Catalunya.

Podrem gaudir de Pàtria. La llegenda d’Otger Cataló i els nou barons de la fama al cinema del Teatre de Lloret de Mar els dies 9, 12 i 13 de juny a les 21:00 h, presentada per l’Espai Setè Art. El 9 de juny, actors i membres de l’equip tècnic seran presents a l’estrena. Hi anireu? Jo no m’ho perdré per res del món!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada