dijous, 17 de març del 2022

Ni Tolkien es pot salvar del wokisme

 


Com sabeu fa dècades que J.R.R. Tolkien i la seva obra han estat titllats de racistes per certs elements de l’esquerra neoliberal postmoderna. Aquests autors diuen que l’obra de Tolkien és eurocèntrica i que hi ha una evident estratificació de “races”, és a dir, que a cadascun dels pobles de la Terra Mitjana, l’autor anglès els atribuïa una sèrie de característiques físiques que els diferenciava dels altres pobles.

Doncs bé, Tolkien, o almenys el seu univers fantàstic era eurocèntric, i més concretament “nòrdico-cèntric”, perquè es basava en la història, les llegendes i la literatura del nord d’Europa medieval. I és evident que a l’època medieval europea cada poble, cada ètnia, tenia –i en molt bona mesura això encara és així- unes característiques físiques determinades. Per això a l’obra de Tolkien no hi apareixen rohirrims amb aspecte asiàtic, ni gondorians de pell fosca, ni elfs de raça negra.

L’univers fantàstic de la Terra Mitjana és així, agradi o no agradi. I que aquest univers de Tolkien sigui totalment eurocèntric no vol dir que sigui racista.

Arran de la publicació del tràiler de la nova sèrie d’Amazon Els anells del poder, inspirada en la Segona Edat de la Terra Mitjana de Tolkien hi ha hagut una encesa polèmica a les xarxes sobre una qüestió que té molt a veure amb l’argument que hem exposat al començament de l’article. Resulta que a la sèrie d’Amazon hi haurà elfs i nans interpretats per actors de raça negra. Milers de fans d’arreu del món se n’han lamentat –amb raó- a través de les xarxes socials perquè creuen que incloure elfs o nans de raça negra en el món de la Terra Mitjana és una barbaritat, de la mateixa manera que també seria una barbaritat que hi haguessin actors de raça blanca interpretant personatges d’ètnia himba, poble de raça negra en l’univers fantàstic de l’escriptora Nnedi Okorafor, si mai es fes una sèrie de televisió basada en la trilogia Binti d’aquesta autora.

Els productors i defensors de la sèrie d’Amazon s’han dedicat a insultar els fans de Tolkien titllant-los de racistes només per defensar el llegat del mestre de la literatura fantàstica.

Els fans de Tolkien també s’han lamentat de veure en l’esmentat tràiler una jove Galàdriel guerrera que no té res a veure amb el personatge poderós i savi que tots coneixem de El senyor dels anells, i en l’aparició d’una reina dels nans que, a més de ser de raça negra, no porta barba. Altres queixes dels fans versen sobre el fet que els productors de la sèrie s’han inventat una història totalment random que no apareix a cap dels llibres, relats o escrits de J.R.R. Tolkien.

Aquesta perversa tergiversació del món de la Terra Mitjana es deu, principalment, al fet que els productors de la sèrie només tenen els drets de la trilogia de Els senyor dels anells –amb els seus apèndixs- i de El hòbbit, no pas de El Silmaríl·lion, ni de Contes inacabats de Númenor i la Terra Mitjana, ni de The history of Middle-Earth. Els productors s’han basat en els fragments de El senyor dels anells i de El hòbbit que fan referència a la Segona Edat per treure el material en el qual basar-se per escriure el guió de la sèrie. Misèria i companyia. A partir d’aquí s’inventen personatges i històries que Tolkien no va crear i tenen carta blanca per introduir la seva ideologia woke on no hi hauria de ser.

Tornant al tema del color de la pell ja hem vist com en diverses sèries s’hi ha introduït amb calçador actors de raça negra per interpretar personatges blancs/europeus. Això s’ha esdevingut, posem per cas, a la sèrie Troia, on hi apareixen uns inversemblants Zeus i Aquil·les negres, i a la sèrie Anna Bolena, on aquesta reina anglesa fou interpretada per una actriu negra. Algú s’ha imaginat un film sobre el rei Shaka dels zulus interpretat per un actor blanc?

En el món de la fantasia hem vist com a alguns dels protagonistes principals de la sèrie La roda del temps, inspirada en la sèrie literària homònima de Robert Jordan, també se’ls ha modificat la raça, potser perquè segons els cànons de la ideologia woke en la història original de l’escriptor nord-americà hi havia massa personatges blancs.

I amb això no volem pas dir que no puguin aparèixer personatges de raça negra en films ambientats en mons europeus. En el món de Tolkien mateix actors de raça negra podrien interpretar els sudaners o haràdrims i actors asiàtics podrien interpretar personatges orientalencs o de Rhun.

Però no, els productors de la sèrie d’Amazon han volgut implementar una “inclusió” forçada, mal feta i sense sentit tot argumentant que la sèrie pretén reflectir la societat actual. Allò que la sèrie hauria de reflectir és l’esperit de l’obra del seu autor, no pas tergiversar-lo tot introduint la seva ideologia en un món literari on no hi té cabuda.

Peter Jackson, a la seva trilogia cinematogràfica de El senyor dels anells, va fer allò que els actuals responsables de la sèrie d’Amazon no han fet: respectar absolutament Tolkien –tot i algunes petites modificacions que no feien malbé l’esperit de la seva obra-. Amazon ha volgut crear un producte artificial, una mena de Tolkien multicultural que no ha existit mai. Tolkien, al món de la Terra Mitjana, i com ja hem dit abans, volia reflectir les societats europees medievals, no pas una “societat multicultural”. I per això, en el moment en què hom pretén reflectir aquesta “societat multicultural” en el món de Tolkien allò que fa és tergiversar-lo d’arrel.

I tot plegat no és casual. Ara mateix a la indústria audiovisual anglosaxona és obligatori que a tots els films o sèries hi hagi una quota d’actors no blancs, sigui quin sigui el context històric o cultural de l’argument del film.

El que passa és que el wokisme pretén modificar la història i la literatura d’Europa dotant-les d’una “multiculturalitat” que no ha tingut mai. Fer passar ideologia per història o per cultura tot mostrant una reina anglesa negra que no va existir mai o uns personatges mitològics com Zeus i Aquil·les que els grecs antics mai no van representar de raça negra no és altra cosa que un intent de tergiversar la nostra cultura.

Els productors de la sèrie d’Amazon han dit que Tolkien és per a tothom, com una justificació al fet que hagin introduït actors no blancs fent els papers de personatges que haurien de ser blancs. Què insinuen? Que sense la multiculturalitat que ells han introduït a la seva sèrie no seria per a tothom? Insinuen que la trilogia de Peter Jackson –on no hi havia actors no blancs- no era per a tothom? Volen dir que l’obra literària de Tolkien i la trilogia de Peter Jackson són obres d’art racistes que cal tergiversar per a fer-les digeribles per a segons qui?

I aquí ens demanem el següent: els productors de Els anells de poder, si volien fer “fantasia multicultural” no ho podien fer en una sèrie nova? No podien crear una història de fantasia nova de trinca amb personatges de totes les races que vulguin? Calia tergiversar l’esperit de Tolkien?

Arribats en aquest punt citarem una frase del mestre Tolkien que les darreres setmanes ha aparegut milers de cops a les xarxes socials esmentada pels fans del gran mestre de la fantasia que han criticat durament la sèrie d’Amazon:

“El Mal no té la capacitat de crear res nou; només pot corrompre i fer malbé allò que les forces del Bé han inventat o creat”.

2 comentaris:

  1. Per què cal usar paraules en una altra llengua? Em pregunto si realment ens adonem que ens renten el cervell per treure les obres del seu context social... De fet, si tenim en compte el políticament correcte cada vegada resulta més difícil apreciar la literatura d'una manera adequada.

    ResponElimina

  2. Molt bona, la citació. No podría estar-hi més d'acord. Tot aquesta història no té ni cap ni peus.

    Fa temps vaig comentar que havien sortit nous llibres fantàstics en català. T'animo a fer més ressenyes per als qui no els coneguin!

    ResponElimina